Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Rijksmuseum Twenthe is een museum in Enschede, dat in 1929 werd ontworpen door A. Beudt en K. Muller en vervolgens werd geopend in 1930. Het is gehuisvest in een rijksmonument aan de rand van de wijk Roombeek.

02 april 2024

Museum van de Verbeelding

De oorspronkelijke collectie bestond uit de kunstverzameling van textielfabrikant Van Heek, voornamelijk schilderijen uit de periode vanaf de middeleeuwen tot en met de 19e eeuw, en de Oudheidkamer Twente. In de loop van de tijd heeft het museum verzamelingen ontvangen en werd zodoende uitgebreid met afdelingen kunst en kunstnijverheid van de 18e eeuw en moderne kunst. De grootste aanwinst betreft moderne kunst vanaf 1965, met het onderbrengen van de collectie Art & Project / depot G. van Beijeren en A. van Ravesteijn als langdurig bruikleen, waardoor ongeveer duizend hedendaagse kunstwerken van internationaal niveau tentoongesteld kunnen worden. Het programmeert ca. zeven wisselende tentoonstellingen per jaar en trekt jaarlijks zo'n 54.000 bezoekers. Sinds 2012 noemt het zich het Museum van de Verbeelding.

Rijksmuseum 2

Rijke collectie

Om deze kunst goed te kunnen tentoonstellen, is het belangrijk te beschikken over accurate en gedetailleerde tekeningen van de tentoonstellingszalen. Hiervoor hebben we alle zalen met onze 3D-laserscanners volledig ingemeten. Vervolgens hebben we het resultaat van de inmeting, de puntenwolk, omgezet naar een 3D-model. Hierin zijn, naast de bouwkundige elementen, allerlei componenten van de zalen opgenomen zoals plinten, stopcontacten, deuren (inclusief draairichting), verwarming, ramen, sierlijsten, brandkasten en verlichting. De nauwkeurigheid hiervan is maximaal 20 mm ten opzichte van de puntenwolk.

3D-laserscannen

Uit dit 3D-model kunnen vervolgens verschillende 2D-tekeningen gegenereerd worden. Per zaal zijn een plattegrond, wandaanzichten, plafondaanzichten en doorsneden gemaakt, welke allemaal zijn voorzien van maatvoering. Indien nodig kan ook het 3D-model van elke zaal worden aangeleverd.

Dit helpt het museum en kunstenaars om vooraf een goed en onderbouwd plan te maken voor nieuwe exposities, zonder dat de zalen in de loop der jaren handmatig hoeven te worden ingemeten.