Datagestuurd ontwerpen
Wanneer je als ontwerper of planontwikkelaar in een initiatieffase/planvorming real-time het verband tussen ruimtehoeveelheden, gebruiksfuncties, PvE, kosten en opbrengsten inzichtelijk hebt, geeft dit veel inzicht in de financiële haalbaarheid van een ontwerp.
25 juli 2022
Hierdoor kun je in een vroeg stadium belangrijke en weloverwogen keuzes maken om later in het ontwerpproces niet voor een verrassing te komen staan. Zo heb je inzichtelijk wat de ontwerpmogelijkheden en kaders zijn voor een optimaal resultaat van het project.
Bij het gebruik van deze real-time analyse wordt gebruik gemaakt van een massastudie. De volumes, oppervlakten en de gewenste aanvullende informatie (parameters) van het digitale massamodel (IFC) worden middels een transformatie gekoppeld aan bijvoorbeeld een BI dashboard.
Om niet alleen de data van het massamodel inzichtelijk te hebben, maar ook gelijktijdig een grafisch beeld te hebben bij het massamodel, is het mogelijk het IFC-bestand te openen in een IFC viewer. Deze kun je vervolgens koppelen aan uittrekstaten op basis van classificaties. Op deze wijze worden de resultaten van optimalisaties en wijzigingen van het massamodel gelijktijdig grafisch en datagedreven inzichtelijk.
Een BI dashboard leest via een transformatie de informatie uit een IFC-bestand. Alle hoeveelheden zijn vervolgens in een dashboard zichtbaar. Met deze datagedreven ontwerpen kunnen analyses worden uitgevoerd. De mogelijkheden hierin beperken zich niet alleen tot massa’s, maar kunnen ook worden toegepast op elementniveau’s zoals een glasoppervlakte (opwarming van een gebouw).
Neem contact op!
Bent u na het lezen van deze blog benieuwd naar de mogelijkheden voor uw ontwikkeling of project? Neem gerust contact met ons op!
mail ons